Klubbhistorik

Skövde Golfklubbs tidigare logotype visade årtalen 1934/1989. En uppgift som många gånger förbryllat klubbens nya medlemmar.

Förklaringen är den att det har funnits en äldre Skövde Golfklubb som blev fullvärdig medlem i Svenska Golfförbundet 1934. En nio-hålsbana var iordningställd på Kungliga Skaraborgs Regementes övningsfält mellan kasernområdet och Kråkberget. Denna klubb begärde utträde ur Svenska Golfförbundet 1943.

Historieforskning visar dock att verksamheten inte upphörde förrän i slutet av 1940-talet.

De flesta golfutövarna anslöt sig då till den nybildade Billingens Golfklubb vid St Kulhult.

Dagens Skövde Golfklubb tog sin form som Intresseföreningen Skövde Golf 1988 för att sedan ombildas till Skövde Golfklubb och som sådan från och med 10 juni 1989 bli fullvärdig medlem i Svenska Golfförbundet.

Detta är förklaringen till årtalen 1934/1989.

I början spelades på en 9-hålsbana invid och norr om Claesborg. Mest efterlängtad var dock den planerade 18-hålsbanan. Den 21 augusti 1993 förrättades invigning av kompletta 27-hålsanläggningen av landshövding Birger Bäckström.

2018 invigdes nya Södra banan. En totalombyggnation som delvis syftade till tillgänglighetsanpassningar vilka erhöll stöd från Allmänna Arvsfonden.

Logotyp för projekt - Allmänna arvsfonden

MILSTOLPAR

1989 Klubben grundas

1991 Norra banan öppnas

1993 Södra banan öppnas

1996 Skövde Uno-X Open spelas (Swedish Golf Tour)

1997 Skövde Uno-X Open spelas (Swedish Golf Tour)

 

2000 Södra banan utnämns till den bästa banan som byggts under 90-talet

2003 Klubbhuset byggs ut

2004 European Amateur Championship spelas

2007 Svingstudio byggs

2008 Riksmästerskap Far och Son

2013 Tee 43 byggs på Södra banan

2015 Svenska Mästerskapen Äkta Makar +100

2016 Under hösten går första spadtaget för en total ombyggnation av Södra banan

2017 Ombyggnation av Södra banan

2018 Ny grafisk profil lanseras. Södra banan öppnar under sommaren

2020 Södra banan utses till Sveriges 17:e bästa bana. Norra banan är "Världens första bana där alla klippta delar av spelfältet robotklipps".

2021 Södra Banan står som värd för Sveriges äldsta och finaste tävling, SM-Match

2023 Hedbanan står som värd för Sveriges äldsta och finaste tävling, SM-Match. Stor solcellsanläggning installeras och minskar klimatavtrycket.

2024 All fairway på Hedbanan klipps av robot.

Årets Golfare

1993 Magnus Dohlvik

Magnus Dohlvik hade under året många fina tävlingsresultat och dessutom ett banrekord från vit tee på Skövde GK  69 slag.

1994 Åke Bosved

För en idérik insats som givit Skövde GK ett historiskt ansikte. Åke har sammanställt en historik över Skövde GK:s historia.

1995 Sune Fasth

Med högsta kompetens , engagemang och omtanke har han ansvarat för att Skövde Golfbana från grunden vuxit fram till en elitbana av yppersta klass.

1996 Anders Johansson

Han fick utmärkelsen för det mycket genomgripande och betydelsefulla arbete han lagt ner på att organisera och genomföra Grönt kort utbildningen i klubben.

1997 Thorsten Larsson

För att på ett mycket engagerat och framsynt sätt ha skapat en intern marknadsorganisation och ett imponerande antal sponsorer vilka bäddar för ett värdefullt stöd till Skövde GK under lång tid framöver.

1998 Marita Larsson

Med stor energi och massor med frivilliga timmar har hon bidragit stort till klubbens intäktsbudget.

1999 D-50 laget Inga-Britt Gustafsson, Eva Emilsson,Eva Enebro Karin Green Margareta Lundell

Damerna i Skövde Golfklubbs D 50 lag är mycket goda ambassadörer för vår klubb och har genom noggranna förberedelser och träningsinsatser bäddat för sin seger i distriktets D 50 final 1999.

2000 Kerstin Lindén

För ett mångårigt gediget oegennyttigt arbete för klubben och våra medlemmars utveckling.

2001 Bittan Pernström

Bittan är alltid närvarande och har med stor entusiasm lett klubbens juniorverksamhet under flera år och därmed medverkat till att vi idag har mer än 200 juniorer i kvalitativ träning.

2002 Claes Forsgren

Claes har utvecklat Skövde Golfklubbs hemsida till en av de bästa i golfsverige. Han förser oss med aktuell och adekvat information om golf i allmänhet och Skövde Golfklubb i synnerhet. Dessutom finns han alltid till hands när vi behöver hjälp med våra datorer och aldrig säger han nej.

2003 Erik Persson

En stabil och målmedveten utveckling som i år krönts med tydliga golfframgångar där Telia Tourkvalet blev pricken över i.

2004 Johanna Rodert

Johanna är mycket seriös i sin satsning och en mycket god representant för Skövde GK. Hon tar sitt ansvar gentemot klubben och hon hjälper till att

Leda yngre flickor. Johanna har gjort många fina resultat på nationella tävlingar, etablerat sig i junioreliten i Sverige och är även uttagen till landslagets talanggrupp. Under årets seriespel på Arboga GK satte Johanna banrekord.

2005 Mattias Kjellgren

Mattias har under säsongen visat stor skicklighet och förmåga i sitt golfspel. Mattias har starkt bidragit till avancemanget för klubbens elitlag till högsta divisionen, representerat landslaget i H 35 samt vunnit en andra plats i RM H 35.                    

2006 Ingrid Brockmar

Ingrid har ett  stort hjärta för alla och för  golfen i Skövde GK i synnerhet.

Ingrid deltar flitigt i OGG:s  och OL:s  tävlingar. Dessutom ställer hon upp som medgångare till våra nya spelare så gott som varje måndag  under säsongen. Ingrid brinner för golfen och Skövde Golfklubb vilket vi uppskattar mycket.

2007 Christofer Smids

Christofer har under 2007 höjt sin spelstandard betydligt.

Han har presterat mycket bra golf inte bara individuellt utan också i herrelitlaget. Banrekord på Onsjö GK 65 slag som bidrog till lagets 2:a placering i div 1.

Efter 2007 års säsong är han rankad 61 på Teliatourens Ranking vilket ger honom en bra kategori för 2008.

Utöver två andra placeringar har han flera topp- tio- placeringar på Svenska Minitouren.

Christofer är ett föredöme på klubben inte minst för sin träningsflit och på det sätt han med glimten i ögat peppar våra yngre spelare.

2008 Lars Friberg

Lars har under hela säsongen uppvisat fantastiska resultat och spelat golf på hög nivå med stor jämnhet. Hans personlighet präglas av att kunna möta andra människor med respekt och att alltid ha ett stort socialt engagemang vilka han än spelar med. Under året har Lars deltagit i Svenska Seniortouren med framgång. Han blev också uttagen att representera Sverige på Irland. Lars har deltagit i VGF:s seriespel och där varit den klart dominerande spelaren. Han blev Klubbmästare i H 65 på Skövde GK 2008. På årets DM inom VGF spelade Lars särspel om segern. Till resultaten kan också läggas Klubbmästare inom svensk seniorgolf som spelades på Hulta GK. Kronan på verket blev seger i RM H 65 på Kinds GK.

2009 Anna-Karin Ljungström

Anna-Karin har under året uppvisat ett stabilt spel på en hög nivå. Hon har visat prov på viljestyrka, målmedvetenhet och förvandlat tankar till handling. I år har träningen gett henne betalt i resultat. Hon vann Henrik Stensons Junior Masters Invitational på Barsebäck GCC. Vinst blev det också på Svenska Minitouren i Kyssinge Open. För övrigt har hon klarat alla kvalgränser och kommit topp-10 i två ytterligare tävlingar. Efter året rankas hon nu som en av de 20 bästa flickorna i Sverige. Det är den högsta placeringen någon av klubbens tjejer har nått. Anna-Karin sprider också sådan glädje och trivsel att hon är en förebild även vid sidan om banan.  

2010 Rålf Wilsson

Under många år har Rålf ställt upp för klubben på alla sätt som kan önskas. Han har alltid en glädje i hjärtat och ett leende på läppen. Rålf bidrar i stort och i smått till att Skövde GK blir lite bättre. Detta är vi alla mycket tacksamma för.

2011 Olle Wiezell

Olle har under många år engagerat sig för att skapa spelglädje bland klubbens medlemmar. Hans insatser ligger bakom mycket av framgångarna med både SLA-ligan och onsdagsgolfen. Han har också verkat för en levande hemsida och en bra tävlingsverksamhet.

2012 Lennart Persson

Utöver att leda Ban- och Fastighetskommittén, deltar Lennart aktivt i såväl banutvecklings­gruppen som andra arbetsgrupper. Hans engagemang lyfter detaljer både på banan och på anläggningen i stort. Lennart är också en flitig spelare som deltar regelbundet i klubbens tävlingar.

2013 Adam Pettersson

Att vara näst bäst i Sverige på handicapsänkning är imponerande. Att följa upp det med att kapa ytterligare en tredjedel av handicapet nästa år visar på ett stort engagemang och fantastisk passion för idrotten.

2014 Göran Larsson

Med stort engagemang, en härlig lekfullhet och fantasi har vår kandidat ideellt tränat våra unga flickjuniorer såväl sommar som vinter. 

2013 började vinterträningen för flickor 10-12 år, med fantastiska resultat som följd. Alla i gruppen har nu tagit sitt gröna kort och nått handicap 36. Några av tjejernas handicap utmärker sig även nationellt då de vid så ung ålder redan kommit ner till hcp 19. 

Inför vintern 2014 var intresset så stort att det nu bildats två tjejgrupper som vår kandidat inomhustränar – en fantastisk utveckling. 

Han har agerat föregångare för de andra grupperna. Hans goda exempel har bidragit starkt till utvecklingen av föreningens ideella ledare. 

Vår kandidat har med sitt kunnande och sin entusiasm medverkat till en starkt positiv utveckling av Skövde GK:s juniorverksamhet genom att skapa glädje, gemenskap och förbättring för flickjuniorerna i klubben.

2015 Göte Lundmark

Med ett stort golfengagemang har Göte gjort stora insatser under arrangemanget med

SM Äkta Makar. Han har även lett Svingens ideella arbeten på ett mycket förtjänstfullt sätt. Utöver detta har han varit en uppskattad coach för klubbens H65-lag.

2016 Erik Persson

Med flera topplaceringar tog Erik en vinnande plats i SGF:s ranking för H30 under 2016. Han representerade Sverige på hedersvärt sätt i franska amatörmästerskapen. Erik är också en ständigt god ambassadör för klubben och golfen. Vi önskar honom lycka till även i fortsättningen.

2017 Sture Persson

Årets golfare har startat upp en ny verksamhet på klubben. Med stort engagemang och gott omhändertagande har han hjälpt nya spelare till klubben. Vi uppskattar detta mycket viktiga arbete han gör för klubbens Handigolf. Stort tack!

2018 Jan Nordmark

Årets golfare har varit en stor del i att få praktiska bitar på plats inför Invigningsveckan. Med ett stort engagemang och initiativrikedom bidrar han till klubbens utveckling. Han har både det praktiska sinnelaget och det glada humöret. Insatserna för klubben är mycket värdefulla och uppskattade!